jueves, 21 de noviembre de 2013

Ens visiten el Jose Miguel i la Maria

Avui han vingut dues persones (una cega i l'altre amb visió reduïda) a explicar-nos la seva discapacitat, com se'n sortien, qui els ajudava, les seves experiències...

Jose Miguel Gimenez

Jose Miguel va néixer cec, pero gràcies a una operació que li van fer de petit ara pot veure un 10%. Ens ha explicat el que era la ONCE (Organización Nacional de Ciegos Españoles), que és una organització que es va fundar el 19380 que ajuda a la gent cega: proporcionant materials, diners, ajudant a aprendre... També ens ha dit que abans, sense les noves tecnologies, ser cec o tenir una visió reduïda era molt més difícil que ara. Ens ha ensenyat una màquina de Braille i ha escrit els nostres noms, hi té molta pràctica i escriu molt ràpid. Ens ha explicat que hi ha molts esports per cecs, per exemple l'esquí, el fútbol per cecs o el goalball, quan ell era jove feia de porter quan jugava a futbol amb equips de cecs. Ara mateix ell treballa a la ONCE.

Maria Petit

La Maria és una ex-estudiant del nostre institut INS VILATZARA que fa 3 anys va tenir un accident de moto i es va quedar cega. Ens ha explicat moltes coses de la seva vida al dia a dia.
1- Fa servir l'ordinador i el telèfon mòbil gràcies a una aplicació que es diu JAWS que llegeix tot el que hi ha a la pantalla i ella ho sent i pot manejar-ho tot amb l'ajuda del teclat.
2-Ens ha explicat que l'esport li ha ajudat molt en estabilitzar el seu ritme de vida i adquirir una nova rutina. Ha provat de fer esquí però li fa molta por, ara fa atletisme. S'està preparant per l'Europeu.



3-Estudia gràcies a l'ordinador i treballa a l'administració de l'Inditex (distribuïdora de moda)  a Mataró.
4-Quan va tenir l'accident ONCE li va ajudar molt.
5-Ens ha explicat que agafarà un gos guia, un gos entrenat per a que li ajudi i  l'anirà a recollir a Amèrica quan passi el temps d'espera. Les races que poden ser un gos guia són: Labrador, Golden retriever, Pastor alemán.
6-Per últim,  li he preguntat com elegia la roba (perquè anava molt ben vestida) i m'ha contestat que la tenia ordenada per colors i que ja s'ho sabia de memòria.


Ha creat el projecte Fundación ONCE para la cooperación e inclusión Social de las personas con  discapacidad, que ha generat 80.000 llocs de treball per a persones amb discapacitat. La ONCE guanya diners amb l'ajuda de tots aquests llocs de treball que donen beneficis, i els diners els utilitzen per proporcionar tot el que els cecs necessiten. 

Agraïm al Jose Miguel i a la Maria el temps que ens han dedicat, ja que la seva visita ha sigut molt interessant i hem après molt.

No hay comentarios:

Publicar un comentario